Anbragt dengang og nu

En ung, tidligere anbragt kvinde interviewes i januar-udgaven af Hus Forbi med af en lidt ældre mand, der selv har været anbragt på Godhavn. Det er der to gode grunde til.

Den ene er, at teatergruppen C:ntact har haft premiere på Edison med stykket ’§50 Anbragt’, som sætter fokus på anbragte unge.

Den anden er, at menneskerettighedsprisen 2017 gik til Poul-Erik Rasmussen, talsmand for foreningen Godhavnsdrengene. De er blevet hædret for deres utrættelige indsats for at skabe retfærdighed for anbragte børn, der gennem tiden har været udsat for myndighedssvigt.

Peer Balken, 62 år, var morfinist, da han blev smidt ud fra drengehjemmet Godhavn i december 1970 efter et par års ophold. Før Godhavn havde han været anbragt på hele 27 andre institutioner:

– Efter Godhavn gik jeg på landevejen og brugte temmelig mange år på at komme ud af mit stofmisbrug. Sammenlagt har jeg vel haft to år på arbejdsmarkedet.

Leika Fuglsang, 25 år, er med i teaterstykket på Edison og boede hos otte forskellige plejefamilier, inden hun som niårig blev anbragt på behandlingshjemmet Dalgården i Aarhus.

Det blev til ni år på Dalgården, som Leika betegner som ‘et fantastisk sted’. Efter Dalgården flakkede hun en del omkring. Når hun snart flytter sammen med kæresten, bliver det hendes niogtyvende folkeregisteradresse. I dag læser Leika til pædagog.

Læs temaet ’Anbragt’ i januar-udgaven af Hus Forbi. Foto af Leika på teatret: Mette Kramer Kristensen