Velfærd koster penge

30.000, 50.000, 70.000 kroner… Det kan virke svimlende, hvad det koster at have en hjemløs en måned på forsorgshjem eller et herberg. Så hvorfor sender man dem ikke på hotel eller lejer en penthouselejlighed i Hellerup for de samme penge – eller mindre?

Det korte svar er, at velfærd koster penge.

Medarbejderne på et døgnåbent socialpædagogisk tilbud skal have løn, ferie og fridage ligesom alle andre, for eksempel medarbejderne på et plejehjem. Her koster en plads cirka 40.000 kroner om måneden.

Hvis der ikke var forsorgshjem, ville nogle af brugerne måske havne i fængsel. Den månedlige pris for at sidde i lukket fængsel er op mod 2.000 kroner i døgnet. Det bliver til 60.000 kroner på en måned.

– Jeg kan godt forstå, folk siger ‘giv dem bare en lejlighed’. Men vi har unge, som har været udsat for svigt, overgreb og misbrug, og som i kommunen ikke har fået tilstrækkeligt hjælp, siger Sisse Fjord Nielsen, som er socialfaglig koordinator og konstitueret forstander på Potentialehotellet, et forsorgshjem for unge.

På PotentialeHotellet, som ligger lidt udenfor Herning, møder de unge en omsorg, som de ikke er sikre på at finde i deres eget miljø.

– Omsorg er noget af det, der mangler i et stofmiljø. Jeg har siddet med mine kammerater i mange timer, uden at vi har snakket om noget, siger talsperson for beboerne på Potentialehotellet, Dennis.

Han mener klart, at de unge kommer til at stå stærkere efter at have været på PotentialeHotellet. Han er fotograferet af Mette Kramer Kristensen.

Læs mere om, hvad velfærd koster, og hvorfor det koster, i Hus Forbis apriludgave. Find en sælger og køb avisen.