Jagten på arbejdsløse – fiktion og virkelighed

Lige nu har Svend Åge Madsen stor succes med romanen ‘Af den anden verden’, som er blevet indstillet til et hav af litteraturpriser. Men Hus Forbi har bedt om et interview med udgangspunkt i den lille roman ‘Jagten på et menneske’ fra 1991.

I den roman hyler sirenen sidst på dagen, og herefter må de, der har arbejde, gå på jagt og jage, skyde og dræbe de arbejdsløse i det ene af de to parallelle tidsforløb i romanen. I det andet er de arbejdsløse frinumre i et samfund, hvor der slet og ret er trukket lod om, hvem der skal have et job, og hvem der skal være arbejdsløs.

I dag har regeringen fundet en tredje vej, hvor man jagter og chikanerer kontanthjælpsmodtagere så meget som muligt og hellere lader dem bo på gaden, fremfor at hjælpe dem med at få den hjælp, de har krav på.

Det gælder for eksempel Hus Forbi-sælger Franz Wandall. For cirka ni år siden var han en tur til Mallorca 14 dage. Ellers har han opholdt sig i Danmark. Men da han i 2017 søgte kontanthjælp, blev han sat på integrationsydelse.

Den ydelse, som man får, hvis man som indvandrer eller flygtning i Danmark er nyligt ankommen og uden job, eller hvis man som dansker har boet i udlandet inden for de senere år og søger kontanthjælp.

Køb Hus Forbi i maj og læs både om Svend Aage Madsens fiktive jagt på de arbejdspladsløse og myndigheders nutidige måde at ramme kontanthjælpsmodtagere som Franz Wandall på.

Svend Åge Madsen bliver interviewet af Hus Forbi-sælger Råbin Bille. Han tog hendes på en ’Madsen Walk’ gennem Aarhus til steder, der er vigtige for handlingen i hans fortællinger. Blandt andet møllen i Botanisk Have, som spiller en central rolle i ’Jagten på et menneske’.