En grønlandsk rejse

Hus Forbi-sælger Gerth Gedionsen og multikunster Rasmus Lyberth har kendt hinanden en halv menneskealder, så det blev mere samtale end egentligt interview, da Hus Forbi satte sælgeren og sangeren sammen i deres nuværende hjemby, Odense, i anledning af Grønlands nationaldag, den 21. juni.

De er begge fra Aasiaat, der ligger cirka 500 kilometer nord for Nuuk.

Her er et lille uddrag fra Gerths interview med Rasmus Lyberth:

 Du er uddannet flymekaniker?

– Jeg har jo børn. Det var så nyt for Grønland at have en skuespilleruddannelse, man vidste ikke, hvad man skulle bruge dem til. Så jeg var nødt til at sige til mig selv, at jeg måtte gøre min uddannelse som flymekaniker færdig.

– Jeg fløj helikopter i seks år i Grønland. Samtidig sang jeg alt det jeg kunne, også i Danmark, og så ringede kongefamilien, fordi jeg skulle præsentere dem i udlandet. Jeg spurgte hvorfor det skulle være mig, hvorfor ikke Kim Larsen eller nogle af de andre berømte? Og de sagde ’uden for Danmark forstår de ikke Kim Larsen, men dig kan de forstå’.

 Du har jo også rejst med dronningen.

– Ja, mange gange. Jeg var også med da Prins Henrik døde. Det er selvfølgelig en stor ære. De er mennesker ligesom os andre, de skal også høre noget god musik.

På billedet spiller Rasmus lidt god musik for Gehrt.