Slut med den brændte jords taktik

– Det er godt, jeg lavede det meste kriminalitet, før internettet rigtig slog igennem, siger han med et skævt smil i en snak om en artikel, der dukker op på Google om et mislykket bankrøveri, han blev drømt for.

Han har været hjemløs. Han har siddet 13 år i fængsel, og han har haft 62 folkeregisteradresser. Det er ikke så lidt, han har nået på 45 år, og de fleste vil nok mene, han har haft et liv udover det sædvanlige.

Det er en af grundene til, at der er udsolgt, da han holder foredrag i Folkeoplysningen i Aarhus med titlen ‘Min rejse tilbage til livet – et stærkt foredrag om livet som misbruger på gaden’.

For ti år siden havde Jacob ikke forestillet sig, at han en dag skulle stå på scenen foran en masse mennesker.

Da solgte han amfetamin og heroin på Maria Kirkeplads på Vesterbro i København. Tidligere har han også været en del af rockermiljøet.

Han bliver fjernet hjemmefra første gang, da han er halvandet år. Inden han fylder 18, har han været anbragt 16 forskellige steder. Han bliver blandt andet hentet midt om natten af en socialrådgiver fra Roskilde Kommune hos en plejefamilie, der ikke turde have ham.

Han har stukket to mænd ned, han har sat ild til et hus. Nogle vil mene, at når han ser tilbage på sit liv, ser han tilbage på en rygende ruin. Men han har selv valgt, at det skal være slut med den brændte jords taktik.

Læs interviewet med Jacob i Hus Forbi i juli.

Foto: Mette Kramer Kristensen