Systemet er mere sygt end dig

– Jeg er decideret kandidat til at være for syg til at dukke op hos dem. Jeg kan ikke sidde i et jobcenter i en halv time og vente på, at det bliver min tur, siger en af beboerne på institutionen Sundholm Pleje på Amager til Hus Forbi.

Beboerne på Sundholm Pleje er alkoholikere, hashmisbrugere og stofbrugere, der fixer og er så langt ude, at de næppe vender tilbage til et liv uden misbrug. På Sundholm får de lov til at drikke og fixe i fred.

Omkring halvdelen af beboerne er på kontanthjælp og skal dermed stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De skal møde på jobcenteret som alle andre kontanthjælpsmodtagere. Nogle er for svage til at bevæge sig derhen, men så kommer

jobcenteret til dem.

Hus Forbi har fokus på Jobcentrene med flere eksempler, som man skulle tro var dårlig humor. Sjovt er det ikke, det er bare rystende, at systemet behandler folk sådan i dagens Danmark.

Et andet eksempel, som man kan læse om i Hus Forbi i september, er en kvinde, som har en alvorlig bindevævslidelse, svære hudproblemer, åreforkalkning i benene, seneknuder i hænderne, hjerteflimmer, astma, en langvarig depression og er nu blevet næsten blind. Hendes læge og sagsbehandleren i kommunen er enige om, at Carinas manglende syn gør hende uarbejdsdygtig.

Hvilken hjælp får hun så? Hun bliver da sendt i en arbejdsprøvning. Og hvordan arbejdsprøver man én, der er næsten blind?

Selvfølgelig: Hun skal tjekke datomærker og sætte varer på hylderne i den lokale Brugs.

Illustrationen viser et skilt på en Hus Forbi-sælgers barnevogn.