Der er brug for hjælp – ikke straf

En hjemløs mand blev idømt en bødestraf for at sove i Købmagergade i København.

Hvor absurd det end lyder, er det lykkedes at tviste lovgivningen, så hjemløse, der sover i gaden, kan blive dømt for at være ’utryghedsskabende’. Utryghedsskabende? Hjemløse gadesovere er blevet truet, spyttet på, slået og sparket af fulde mennesker på bytur. DÉT er utryghed.

Manden, som fik bøden, er fra Rumænien. Mange af politikerne bag lovgivningen vil utvivlsomt se dommen som et pletskud. De har nemlig ikke lagt skjul på, at det er udlændinge, de vil ramme. Men lovgivningen gælder altså også danske hjemløse.

Ikke overraskende at manden kommer fra Rumænien. Næsten hver gang, vi hører et eller andet om en hjemløs fra et andet EU-land, er det en rumænsk statsborger.

Rumænerne kommer hertil uden noget at falde tilbage på. Det fortæller en del om Rumænien, at det er bedre at være hjemløs her end at blive hjemme. Det fortæller om et land, som ikke tager ordentligt vare på sine egne

borgere.

Ifølge EU er Rumænien det medlemsland, der har mest fattigdom. Fængslerne er overfyldte, folk holdes i varetægt under utilstrækkelige forhold, der er kritik af civilsamfundets muligheder for at operere, og romabefolkningen diskrimineres. Samtidig forsøger den socialdemokratisk ledede regering af al magt – og trods store, folkelige protester  – at få lempet korruptionslovene.

Det fortæller også noget om de danske politikere, at de strammer grebet om hjemløse, som har brug for hjælp. Om politikere, som ikke tør tage konfrontationen med den rumænske regering og forlange, at den behandler sin egen befolkning ordentligt.

I stedet lader de det gå ud over mennesker, som er flygtet fra et land, der lader hånt om fattigdom. Og ved at gå i ledtog med de rumænske politikere og slå ned på de mennesker, der er flygtet fra dem, svigter de danske politikere også de danske hjemløse. Det er slapt for at sige det ligeud.

Den med, at det er et internt anliggende, holder ikke. Rumænien er med i EU, så det er i høj grad også et dansk anliggende. Når Rumænien er inviteret indenfor i fællesskabet – nok primært af sikkerhedspolitiske årsager – må de andre EU-lande også være parat til at betale prisen og acceptere, at der vil komme et antal mennesker, som flygter fra håbløs fattigdom og etnisk diskrimination.

Sådan er det at gå i union med folk, der beskytter de rige, støtter korruption og ser stort på menneskerettighederne.

Hjælp dem i stedet for at straffe dem. Det hører ingen steder hjemme at svinge pisken over folk, der er i så store problemer, at de sover på gaden.

Tegning: Adam O.

Poul Struve Nielsen, redaktør