Gaden møder universitetet

Rap er en musikstil, der opstod på gaden i New York i 1970’erne, og til et arrangement om protestmusik på rockmuséet Ragnarock i Roskilde blev rapperen Nikoline spurgt, om hun kom fra gaden.

´- Nej, jeg kommer fra universitetet, svarede hun.

I denne måneds Hus Forbi møder gaden universitetet. Hus Forbi-sælger Lasse sov få meter fra de Hus Forbi-sælgere, som fik en bøde og zoneforbud mod at tage ophold i København. Regeringen, DF og Socialdemokratiet har gjort Lasses måde at leve på ulovlig. Han har noget at være vred over. Alligevel er han oftest en smilende ung mand, når han møder andre.

Nikoline fra universitetet giver derimod vreden afløb. Hun har slået sit navn fast med numre som ‘Tæsk Til Alle’, ‘Flertallet Er Dumme’ og ‘Sut Min Klit’. I december har hun været ude at optræde med sit nye show, og hun har lige udgivet EP’en ‘Svesken På Disken’.

Nikolines vrede blev antændt af de penge, der blev tabt, efter indførelsen af det såkaldte EFIsystem, som menes at have kostet samfundet mere end 100 milliarder kroner, og hvor ansvaret for beslutningerne kan deles mellem otte skatteministre og politikere fra partier fra SF over Socialdemokratiet og Venstre til Liberal Alliance.

– Så skændes vi om, hvorvidt der kan findes 50 millioner kroner til uddannelsessystemet og sundhedsvæsenet. Der kunne blive penge til både velfærd og skattelettelser, men de har smidt pengene væk. Vi mangler en protest mod, at vi har et system, der ikke fungerer, og at de ansvarlige ikke bliver stillet til ansvar.

– Sæt et komma forkert i dit momsregnskab. Så siger det ‘slam’. Men snyd for milliarder, hvidvask pengene og anbring dem i skattely i Panama og Paradise, det sker der ikke noget ved, siger Nikoline til Lasse, som interviewer hende i Hus Forbi.

Foto: Mette Kramer Kristensen. Læs hele interviewet i Hus Forbi, januar 2019.