Hus Forbi på Christiansborg

Kun statsministeren ved, hvornår vi skal have valg til Folketinget. Men det er kun et spørgsmål om, hvor lang valgkampen bliver. Den er i gang. Derfor har Hus Forbi sluppet tre hjemløse politiske reportere løs på Christiansborg.

Hjemløse og socialt udsatte fylder ellers normalt ikke meget, når der er valgkamp, og det gælder for så vidt både folketingsvalg og valg til kommuner og regioner.

Inden for de senere år har et flertal i Folketinget vedtaget de såkaldte fattigdomsydelser: Kontanthjælpsloft, 225 timersregel og integrationsydelse, og de har indført henholdsvis lejr- og zoneforbud, som bevisligt har gjort det kriminelt at sove på gaden, hvis politiet i den pågældende kommune finder, at en eller to hjemløse i soveposer udgør en ‘utryghedsskabende lejr’.

De politiske hjemløsereportere Simon, Råbin og Cirkeline mødte næsten alle partiernes socialordførere og spurgte ind til de politiske indgreb, som i den forløbne valgperiode har gjort det sværere at være hjemløs.

I dagens anledning på arbejdernes internationale kampdag tager vi lige et spørgsmål fra en stærk kvinde til en anden. Hus Forbis Cirkeling spurgte de radikales Marianne Jelved:

 Hvad skal der ske med fattigdomsydelserne, hvis det står til jer?

– De skal afskaffes hurtigst muligt. Men jeg trækker lidt på det, for jeg ved ikke, hvor Socialdemokratiet er. De har jo talt om at lave om på det og vil nedsætte en ydelseskommission, så jeg har en forestilling om, at det ikke skal blive, som det er, sige Marianne Jelved.

Den radikale politiker, som i sin tid som partiets politiske leder førte valgkamp på at være damen, der svingede håndtasken, fik overrakt en Hus Forbi-taske af Cirkeline til at svinge fattigdomsydelserne væk med.

Læs hele interviewet og interviews med de andre partier i næste måneds Hus Forbi.