Til kamp mod kviklån

Tidligere forsvarsminister og nuværende medlem af Europaparlamentet for Venstre, Søren Gade, vil have forbud mod højt forrentede kviklån og reklamer for spil.

– Man bør politisk sætte et loft på, hvad renten må være på et kviklån. Der gives kviklån med ÅOP på både 400 og 700 procent, siger han til Hus Forbi.

ÅOP betyder årlige omkostninger i procent. Og der er en grund til, at alle uvildige eksperter anbefaler folk at få et forbrugslån i banken, hvis de mangler penge. Hvis du har en økonomi, så banken vil låne dig penge, vil ÅOP være under ti procent i de fleste pengeinstitutter.

Men flere hjemløse kan slet ikke få en bankkonto, og fattige kan ikke få forbrugslån. Så er der kun prostitution, kriminalitet eller rockerlån tilbage.

Søren Gade kalder også et kviklån for et rockerlån.

– De klipper måske ikke fingrene af dig, men de tager dit liv fra dig. Problemet er, at almindelige mennesker ikke ved, hvad ÅOP betyder, siger Søren Gade.

Han er Europaparlamentariker og mener også, at det er en sag for EU. Men Danmark kan selv bestemme her.

– Man kan lave nationale regler og beslutte, hvad ÅOP må være, siger han.

SF har tidligere foreslået en grænse på 20 procent. Nu er der altså opbakning til at gøre noget fra en af de meste populære politikere i Venstre.

Flere partier har skiftet holdning til kviklån. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) søger nu en bred politisk aftale om et loft over de årlige omkostninger i procent (ÅOP). ’Vi tager et opgør med de kviklån, som med fuldstændigt ublu omkostninger og skruppelløse måde at drive forretning på fanger folk i en gældsspiral’, har han tidligere udtalt i en kommentar til Børsen.

Da SF i foråret fremsatte et beslutningsforslag i Folketinget om at lægge et loft over ÅOP var der kun opbakning fra Enhedslisten og Alternativet. Udover den socialdemokratiske regering er også de radikale, DF og de konservative kommet på andre tanker. Og med Søren Gades udmelding er der altså også grøde i Venstre.

Læs mere om kviklån i den nye november-udgave af Hus Forbi.

Tegning: Adam O.