Hjemløse risikerer at ryge på gaden i Slagelse

Lux Hotel Slagelse har i mange år været brugt som ventil, når kommunen skulle skaffe overnatning til hjemløse og husvilde, der har henvendt sig for at få hjælp. Slagelse Kommune har henvist hjemløse til hotellet og sørget for at betale lejen af værelset.

Det tyder på, at kommunen har sparet rigtig mange penge på billig anbringelse af folk, der burde have haft en plads på et forsorgshjem. Prisen for at leje et værelse er cirka 4.000 kroner om måneden. En plads på et forsorgshjem eller et herberg koster omkring 25.000 kroner, når refusionen fra staten er trukket fra. Prisen skyldes, at man på et forsorgshjem yder en specialiseret socialpædagogisk indsats for at hjælpe beboerne.

Ved en tilfældighed er det ifølge kommunen kommet frem, at den praksis med at betale for en måned ad gangen gennem længere tid for hotelværelser er forbudt, så nu risikerer nogle af beboere at blive sat på gaden. I Slagelse ligger forsorgshjemmet Toften, som drives af KFUM’s Sociale Arbejde og har plads til 24 personer, men det er stort set altid fyldt op. Som mange andre kommuner har Slagelse det problem, at der er mangel på billige boliger, og at beboerne typisk er på forsorgshjemmet langt ud over de vejledende tre-fire måneder.

Hvis en kommune ikke har plads på et forsorgshjem, som kommunen driver, skal den anvise plads på en passende boform et andet sted i landet. Men så kommer kommunen også til at betale, hvad det koster at have en borger på et forsorgshjem.

Slagelse kommune henviser også socialt udsatte til billig overnatning på Svenstrupgård i Korsør. Her blev en mand dræbt i juledagene i 2017 af en anden mand, som blev henvist efter at være vist bort fra Toften.

Læs mere om Slagelse Kommune og hvordan, de huser hjemløse i december måneds Hus Forbi.