Ingen ventil for indsatte i fængsler eller arresthuse

Ingen ventil for indsatte i fængsler eller arresthuse

Døren er smækket i for de fleste, der normalt har ærinder i landets fængsler og arresthuse. Det skaber så store problemer for de indsatte, at eksperter mener, det kan blive nødvendigt at løslade nogle af de indsatte.

Som følge af statsministerens udmelding den 11. marts 2020 lukkede domstolene ned for behandling af alle ikke kritiske sager.

Kritiske sager er blandt andet grundlovsforhør og fristforlængelser, så du ryger stadig i fængsel, hvis du gør noget, der skønnes kriminelt, og hvis du er i arresten, kan opholdet godt blive forlænget.

Men det er svært at komme ud igen eller komme videre til et fængsel, for domstolsbehandling af straffesager anses ikke for kritisk og er sat i stå. Så du kan ikke blive frikendt.

Forsvarsadvokat Thorkild Høyer mener, at hans klienters retssikkerhed er i fare, fordi domstolene ikke arbejder normalt.

– Det betyder, at varetægtsfængslingerne bliver længere end normalt. Og folk har krav på at få afgjort deres sag så hurtigt som muligt, siger han.

– Som menneske er det forfærdeligt ikke at have en ventil. Du kan ikke komme af med det tankemylder, du får, når du sidder og venter på en dom. Der kan også komme nogle flere konflikter. De enkelte mennesker kan jo blive udadreagerende af at være dobbelt isolerede, siger Jens Anders Brogaard, som er arresthusmedarbejder i Kirkens Korshær.

Han besøger folk i arresthuse, hvor de er, til de får deres dom, og han kan hjælpe med sjælesorg eller bare med at være det menneske, der nu engang kommer forbi og lytter.

– Fremryk prøveløsladelser, få tyndet ud i antallet af indsatte allerede nu, og skab manøvredygtighed til at rykke rundt med de indsatte. Det styrker også den interne sundhedsbetjening, siger John Hatting, som er formand for Kriminalforsorgsforeningen.

Læs mere om at sidde i fængsel eller arresthus i Hus Forbi i april 2020. foto: Mette Kramer Kristensen