Røde Orm (Peter Bak Dalstrand)

Røde Orm var en af gadens konger. Han var endda på forsiden af Holger Henriksens bog af samme navn sammen med sin hund Molly. Folk husker, hvordan Molly kunne komme løbende i forvejen med en Madam Blå i gabet. Så vidste man, Peter også var på vej. Da Molly døde, fik han en anden tro følgesvend, Lulu.

Peter stillede også op som model i Helga Theilgaards fotobog ’De rodløse’. Her beskrives hans liv kort med ordene: ’Peter kom oprindeligt fra Ballerup. Han arbejdede i otte år som dyrepasser i Zoologisk Have og boede med sin kæreste og to børn på en stor ejendom på Sjælland med dyr og marker, men parret gik fra hinanden, da han var 30. Peter begyndte derefter at drikke sig ihjel og leve på gaden.’

Man kunne tilføje: Det tog mere end 20 år. Men her vælger vi at skrive: Det lykkedes ikke.

Det glimt, han har i øjet på forsiden af ’Gadens Konger’, har reddet Røde Orm ud af mange situationer. For han var typen, der nok kunne kvaje sig grundigt nu og da. Han drak, og han drak meget. Men glimtet i øjet var også et lysende tegn på, at Peter havde mod på livet, kom sine medmennesker i møde og spredte livsglæde i sine omgivelser, hvad enten han var sammen med vennerne, læsere som købte Hus Forbi eller medarbejdere på de sociale tilbud og andre steder, han frekventerede.

I mange år sov han udenfor i Klampenborg og på Bellevue Strand. På den måde fik han havudsigt. De sidste par år havde han det for dårligt til at være på gaden, og han var heller i stand til at have egen bolig, så han kom på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade. Her fik han også en rigtig tæt tilknytning til personalet, og det siger en del om hans charme, at han var den eneste, der fik lov at købe på klos hos købmanden i nærheden. Her blev en cola, en flaske vodka og en pakke smøger simpelthen kaldt et Peter-sæt.

Han var den ældste i en søskendeflok på seks. Fra barndommen var Peter glad for at komme ud at fiske. Kærligheden til dyr og naturen havde han gennem hele livet.

Der går mange anekdoter om Røde Orm i miljøet. For eksempel om dengang, sognepræst Asser Skude havde jubilæum. Præsten havde fået en 12 års whisky til gavebordet, og den forgreb Røde Orm sig på. Han fik vist også lov at beholde den, men ormen havde jo nok også drukket af flasken.

Peter lykkedes ikke med at drikke sig ihjel. Han var frisk, da personalet på Hillerødgade, hvor der var coronaudbrud, en aften sagde godnat til ham. Om natten blev han syg og kørt til Bispebjerg, hvor han blev testet positiv for covid-19. Han blev udskrevet til isolation, men fik det dårligt og kom på Hvidovre Hospital, hvor han døde.

Peter efterlader sig udover børnene sin far og sine søskende.

Æret være hans minde
Hus Forbi