Vi er en uddøende race

For 15 år siden talte landevejsridderne i Danmark omkring 400, i dag er der omkring 35 tilbage.

Landevejsridderne er et stolt folkefærd, som lever efter deres egen livsanskuelse, men også et folkefærd, som forsvinder. Mød Troldmanden, Klovnen, Langben og flere andre, der lever et omstrejfende liv på landevejen, og oplev lyden af landevejsriddere fra hele landet, når de triller ind på den lille plads ved Tingstedet i Kværndrup midt på Fyn, hvor de traditionen tro skal feste, vælge og kåre deres konge for det næste år – stodderkongen over alle danske landevejsriddere.

Podcasten er produceret af journalist Thomas Alling for Hus Forbi, og du kan lytte til den herunder eller der, hvor du henter dine podcast:

Apple Podcast Spotify Podcast Tuneln

Afsnit 1: Dagen før dagen

De første landevejsriddere er kommet i god tid – nogle flere dage før kongevalget – og her dagen før dagen møder vi blandt andet landevejsridder Nick Langben og hans kone, Rundetrunte, der sætter ord på, hvem landevejsridderne egentlig er. Klovnen – en anden landevejsridder – kommer også med sit bud på, hvorfor det forsvindende folkefærd på de danske landeveje er en uddøende race. Afsnittet er det første afsnit af tre.

Journalist: Thomas Alling

Afsnit 2: Kongevalget

Sheriffen har været stodderkonge i to år – altså konge over alle landevejsriddere i Danmark – og er på valg igen i dag. Ved Tingstedet i Kværndrup på Fyn er valghandlingen gået i gang. Her skal kongen vælges – som bagefter udpeger sit hof, sin dronning og sin prins, der skal være med til at sikre, at riddernes uskrevne regler overholdes. I afsnittet møder vi også præsten Peder Thyssen, der fortæller om sin rolle ved Tingstedet og landevejsridderen Klovnen, der reflekterer over, hvad der fik ham ud på de danske landeveje. Afsnittet er det andet af tre.

Journalist: Thomas Alling

Afsnit 3: Kongevalget

Det er et hårdt liv på landevejen. Mens træffet på Tingstedet i Kværndrup lakker mod enden, og landevejsridderne pakker deres barnevogne med telte og soveposer, slibesten og kaffekander for at drage mod hjem til deres logier rundt i landet eller videre ud på landevejene, sætter Troldmanden ord på, hvad der fik ham ud på landevejen. Og hvorfor landevejen stadig er afgørende for ham og hans liv i dag. Afsnit tre ud af tre.

Journalist: Thomas Alling