Henrik Holbæk

Du er aldrig alene, når du sælger Hus Forbi

Henrik Holbæk har solgt Hus Forbi i næsten syv år.

Avisen har ført ham rundt i mange afkroge af landet og givet et varmt indtryk af hr. og fru Danmark. Han ved ikke, hvor han ville have været i dag uden avisen og det fællesskab, der følger med.

’Det går sgu nok,’ tænkte Henrik Holbæk i en lang periode, hvor omtanken for sig selv og behovet for en tryg base var afløst af ligegyldighed. Inden han fik set sig om, var han så langt bagud med huslejen, at han for omkring syv år siden endte på gaden. Tilværelsen på gaden har været dyr at finansiere. Ifølge Henrik, fordi man bliver nødt til at drikke øl, så det ikke gør for ondt, og spise dyr købemad. I dag kan han lave mad i sin egen lejlighed i Sydhavnen i København, som han lige er flyttet ind i, men han vil alligevel ikke opgive sit sælgerkort, der giver overskud i mere end én forstand.

Hvorfor sælger du Hus Forbi?

– Det er rart at komme ud og møde hr. og fru Danmark, selvom man har haft en lortedag. Men det er også hele sammenholdet. Når jeg kommer gående med min Hus Forbi-jakke og min gule taske, kan selv de hjemløse hunde kende mig.

Vi er alle sammen medlem af den samme forening, og uanset om du er narkoman, førtidspensionist og bruger alle dine penge på bajere, så kommer du ud. Der er mange mennesker, der dør af ensomhed, men du er aldrig alene, når du sælger Hus Forbi.

Har du nogen sælgertricks?

– Når folk begynder at komme ud i Danmark, skal du finde dem, der er på vej ud i sommerlandet og har brug for noget læsestof i campingvognen.

Og så er det nemmest at sælge aviser, når man har humøret med, så sælger de næsten sig selv. Det hjælper ikke at være skidefuld eller i dårligt humør, selvom det er de færreste, der kan se, at man har været nødt til at drikke fire bajere for at få smilet frem.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Nogle vil gerne have historien bag, hvorfor man sælger avisen. Sidste efterår mødte jeg en gut, der var pensionist og havde fået et diplom, fordi han havde været i sin fagforening i 60 år.

Inden du ved det, er der gået en halv time, hvor du har snakket fagforeningspolitik. Jeg lærer noget hver dag. Det er ikke mine kunder, der lærer noget om mig, men mig der lærer noget af dem, og om hvordan deres liv er.

Hvilken opgave tror du, Hus Forbi har?

– Hele idéen er, at det skal være et supplement og en hjælp til os, der lever lidt på kanten. Skæve eksistenser og folk, der ligesom jeg, er alkoholikere eller misbrugere. Og så fortæller vi historier, som vi gerne vil have folk og politikere til at debattere.

Alt fra et tema om grønlændere til antallet af unge hjemløse, der stiger på grund af kontanthjælpsreformen. Vi gør opmærksom på, at samfundet engang imellem bliver redet skævt.