John Jensen

John Jensen

Sælger 108

Fra gods til gaden

Arbejdet med dyr på et gods er afløst af et job på gaden, der handler om mennesker. John har en social funktion på sin plads som Hus Forbi-sælger.

Johns liv er historien om, i bogstavelig forstand, at gå fra gods til gaden. Han levede i en tjenestebolig på et stort gods ved Næstved, hvor han arbejdede med kreaturer.

For fem år siden blev han skilt, og mens hans liv tog en kæmpe drejning, begyndte forandringerne også i hans omgivelser. Butikkerne i den lille provinslandsby, han boede i, begyndte at lukke, og det var det, der endeligt fik John til at vælge landevejen.

Vejen førte ham til Sydhavnen, hvor han nåede at bo i telt i tre år, inden han fik en lejlighed i Lundtoftegade på Nørrebro.

Her går hans verden fra nu, og på sin faste plads ved det lokale supermarked møder han mennesker, der nu læner sig op ad ham.

Men på trods af, at han bliver værdsat, længes John alligevel efter at komme tilbage til landet. Og så snart han får et tomandstelt, vil han tage sin trækvogn og gå på landevejen. Så kan han også holde blodomløbet i gang i sit dårlige ben og møde de mennesker, der er derude.

Hvorfor sælger du Hus Forbi?

– Jeg taler med en masse mennesker. Jeg tager mig tid til at tale med ældre mennesker, for de sidder måske et sted og er ensomme. Når det kommer til ældre mennesker, har jeg en social funktion. De læner sig op ad mig.

Jeg får tiden til at gå med noget fornuftigt. Ellers ville jeg nok gå på værtshus. Det holder mig væk fra et misbrug, og det giver mig en personlig kontakt med andre mennesker i stedet for at glo i en lejlighed. Jeg får frisk luft.

Hvor sælger du henne?

– På Lundtoftegade og Borups plads. Der sælger jeg hver dag og har en fast kundekreds. Når der kommer nye aviser, køber de ikke af andre end mig. De siger, de har deres egen leverandør.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Det er nogle folk, jeg har kendt i nogle år, og de har tillid til mig.

Vi taler om alt mellem himmel og jord. Måske har de problemer med det offentlige. Så skal de lige have lov at brokke sig, for det letter lidt på gemytterne, når de får lov til at brokke sig til én, der er upartisk. Kan jeg hjælpe et ældre menneske, der har rendt panden mod en mur i det offentlige, så gør jeg gladelig det. Det betyder ikke noget, at jeg ikke har nogen indflydelse. Bare de har én, de kan læsse alt lortet over på.

Hvad er dit bedste Hus Forbi minde?

– Jeg oplever noget godt hver dag.

Og når jeg tager herfra, skal jeg hjem og hente mine aviser og ned på gaden igen.

Sådan går den ene dag efter den anden.

Hvilken opgave tror du, Hus Forbi har?

– Hus Forbi har mange artikler om skæve eksistenser. Det er et folkefærd, som almindelige mennesker ikke kender ret meget til. De får et indblik i, hvordan folk udenfor det etablerede system fungerer.