Peter Merrild

Peter Merrild

Sælger 335

Vi står sammen mod alt, der er imod os

Peter Merrild har solgt Hus Forbi i hele avisens levetid.

I oktober måned 2015 er Peter Merrild nævnt i lederen i Hus Forbi. Den handler om de mange venner, vi mister i Hus Forbi. For Peter er død. Der kommer et mindeord i Hus Forbi i november. Peter var stolt af artiklen og billederne af ham til hjemmesiden. Derfor får det lov at stå her som en påmindelse om, at hjemløse og socialt udsatte lever 22 år kortere end gennemsnitsdanskeren. 

Avissalget og venskaberne blandt skæve eksistenser har givet ham et socialt liv med mennesker, der nærer omsorg. Begge dele ting, han ikke har haft tidligere i livet.

– Jeg plejer at sige, at Jens Peter Beck og Merrild alle sammen er enige. Ordene kommer fra 53-årige Peter Merrild. Han har foruden det lange navn også en lang historie med Hus Forbi og har solgt siden 1996, hvor avisen kom på gaden første gang.

Ifølge Peter siger folk, der kender ham: ’Peter, det er bare Peter. Han passer sig selv.’

Da Peter var 10 år, stak han af hjemmefra og endte på Christiania. Han boede der, til hans far kom og hentede ham. Og trak ham i øret hele vejen ud af Christiania og hen til bilen. Anden gang, Peter stak af, gad hans far ikke at hente ham hjem igen. Og Peter fik herefter mulighed for at strejfe rundt og passe sig selv.

Siden har han boet på alt fra Mændenes Hjem, i Frøstruplejren, på Krattet i Åmarken til herberget på Sundholm.

For tre år siden fik han sin egen lejlighed i det københavnske Nordvest-kvarter.

Det var hans kone Liff – sælger nummer 313, som døde for et par år siden, der både fik ham fra at drikke fire flasker vodka om dagen og til at sælge Hus Forbi.

Fællesskabet i Hus Forbi gør, at Peter ikke bare har kunnet passe sig selv de sidste 20 år.

– Hvis de ikke har set mig på Hus Forbi i nogle dage, er der en, der pludselig står ved døren og spørger, ’Er du død, Peter?’, det betyder noget.

Hvorfor sælger du Hus Forbi?

– Det gør, at jeg får noget luft og hygger mig. Det har givet mig en social tilværelse, hvor jeg møder en masse mennesker, som jeg også gjorde, da jeg arbejdede som elektriker.

Vi har et godt sammenhold, og det betyder alt. Vi kan snakke om alt og være enige og uenige. Vi står stærkt, fordi vi står sammen mod alt, der er imod os.

Hvor sælger du henne?

– Det er forskelligt. Jeg har stået på Østerport ved Irma, ved Netto tæt på, hvor jeg bor, og på Frederikssundsvej.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Når jeg sælger, er jeg ambassadør for Hus Forbi. Så skal man opføre sig ordentligt og ikke drikke bajere imens. Hr. og fru Danmark spørger, hvordan det er at leve mit liv.

Som Hus Forbi-sælger møder jeg folk, jeg ikke ville have mødt ellers, og det udvider min horisont. Og jeg kryber ikke langs husmuren, for tager du de uvenlige med åbenhed, så falder det til jorden.

Hvad er dit bedste Hus Forbi minde?

– Det var sidste gang, vi var i Middelfart. Der drak vi bajere, fik god mad og hyggede os.

Hvilken opgave tror du, Hus Forbi har?

– Vi laver alle mulige ting sammen. Folkemøde, jubilæum på Fyn, og vi har søsterorganisationer i Norge, Sverige, Storbritannien og Tyskland.