Steen Rosenquist

Steen Rosenquist

Sælger 1451

Fra levende død og vanekriminel til social ildsjæl

Steen Rosenquist sælger ikke Hus Forbi for pengenes skyld men for at sprede budskabet til venner, familie og dem, der tidligere udleverede medicin til ham, da han skulle trappe ud af junken.

I dag er han landsformand for de hjemløses landsorganisation og bruger al sin tid på at skabe fokus på socialt udsatte.

Det var et ægteskab, der begyndte at smuldre for 35 år siden, der lagde kimen til 12 års misbrug og kriminalitet for den i dag 60-årige Steen Rosenquist.

Steen havde viet hele sit liv til at få hverdagen til at fungere for ham og sin kone, hvor konens psykiske sygdom var førsteprioritet.

Da konen begyndte at få det bedre, udviklede de sig i forskellige retninger, og Steen dulmede sin sorg over det, han havde mistet, med piller, som han havde fået til en skade på sin læreplads. Han tog flere og flere piller og fik ikke betalt termin eller afgifter på bilen.

Det hele kulminerede med, at han en dag pakkede sine ting og tog afsted med hunden.

Efter to år med overnatning hos venner og familie var den gæstfrie kvote brugt op.

Han begyndte at overnatte på toiletter og cykelkældre, og de næste 12 år var præget af jagten på pengene til det næste fix uden respekt for sig selv og svingende respekt for sine omgivelser.

Steen beskriver sig selv som en levende død i den periode.

Der fandtes ikke Hus Forbi dengang, og Steen tjente penge på kriminalitet. Han var så god til at forfalske checks, at han af og til kunne leje et værelse i de kolde måneder.

– Jeg lavede meget lort og røg også i spjældet, siger han.

Hvor længe har du solgt Hus Forbi?

– Siden sommeren 2012. Men jeg er ikke den typiske sælger. Jeg står ikke med avisen på et gadehjørne bortset fra en sjælden gang imellem, hvor jeg får lyst til kontakten.

Jeg har ikke behov for at sælge avisen og vil heller ikke tage brødet ud af munden på de andre, men jeg mener, det er vigtigt, at budskabet kommer ud.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Det har vendt rundt. Nogle af de faste kunder, jeg har, er nogle af de personer, som jeg tidligere var kunde hos. Nogle af dem, der arbejder på apoteket, som jeg plejede at få substitutmedicin udleveret af, er nu faste kunder hos mig.

Hvad er det for en opgave, Hus Forbi har?

– Hus Forbi oplyser om, at der er noget ravende galt. De fortæller forfærdelige historier, der er resultatet af de embedsmænd og politikeres arbejde, der ikke tager hensyn til, at det er mennesker, det går ud over. Det er ikke alle, der har det godt i vores velfærdsland. Socialpolitikken er helt skæv, og pengene forvaltes forkert.

Hus Forbi giver mennesker noget at stå op til, og det betyder noget, at man ikke ryger helt ud af arbejdsmarkedet. Havde Hus Forbi været der dengang, jeg var på gaden, ville jeg ikke have lavet så meget kriminalitet.

Og så er der et fællesskab, hvor man føler sig velkommen i klubben af skæve eksistenser, hvor der er krammere og smil på læben.