Stony

Hus Forbi er det bedste, der er sket i mit liv

Stonys liv ændrede sig for evigt, da han fandt en plasticpose med nogle Hus Forbi-aviser på gaden. Han har fundet noget i mødet med sine kunder, som han altid har savnet. De taler om alt og forstår hinanden. En uundværlig ting i mange år på gaden.

I ’71 røg Steen meget hash og fik navnet Stony af sine venner.

Dengang han flyttede på gaden første gang, boede han med en pige og et barn. Men hun kunne ikke få børnepenge fra kommunen, hvis han var der. Så Stony flyttede ud i et telt i skoven.

Han vænnede sig til at bo udenfor og sov i gamle fabrikker og under trapper i Aarhus. Han kunne bedst lide at sove med de lokale grønlændere på nedlagte fabrikker. Så tog de dynerne fra det gamle kommunehospital, når de lå på den sliske, der gik ned til renseriet.

Stony og de andre plejede at ligge og holde fast i hinanden ovenpå en dørplade på to ølkasser. Der lå de og sov i ned til minus 14 grader.

Stony fortæller om dengang, der var en mand, der ikke ville holde fast i de andre, fordi han sagde, de var bøsser.

Da de vågnede om morgenen, var han død af kulde. Det er bare én af mange oplevelser, han har haft siden ’88, hvor han første gang boede på gaden.

I dag er han næsten 58 år og overnatter engang imellem hos en bekendt. Men han må ikke være der, hvis han er for påvirket.

Stony har været blandingsmisbruger i mange år og stjålet bøffer for at overleve. Men han har ikke været kriminel, siden han for 16 år siden fandt fem Hus Forbi-aviser i en Føtexpose og første gang solgte dem. Det er det bedste, der er sket i hans liv.

Hvorfor sælger du Hus Forbi?

– Jeg møder så mange søde mennesker, jeg kunne slå kolbøtter for de folk, jeg møder. Og jeg slipper for at være kriminel. Jeg elsker det så meget, jeg har fået noget, jeg har savnet i mit liv.

Hvor sælger du henne?

– På Banegården i Aarhus om morgenen og fra midt på dagen ved Salling på strøget. Der har jeg stået i 16 år.

Hvis jeg er virkelig fattig, er jeg fremme i skoene – helt fremme med foden. Jeg bremser folk og siger, ”Hallo, hva’ med at støtte de hjemløse”.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Det er perfekt. Jeg vil lægge mit liv i deres hænder. Folk er så søde. Jeg har mange faste kunder, jeg har haft i lang tid, og mange af dem kender jeg godt. Jeg har aldrig haft rigtige forældre. Men med mine kunder kan jeg snakke om mange ting. Lige fra Dong-sagen til personlige problemer.

Min stamkunde er en meget rig kvinde, der bor i en 250 kvadratmeter stor lejlighed under Banegården. Hun er monarkist. Hun er 80-90 år gammel og pisseflink. Hun køber ikke avisen, fordi hun rig, fordi hun er nærig. Men hun er fandme sej.

Hvad er dit bedste Hus Forbi minde?

– Der sker så mange gode ting, det er for meget til at huske det. Det er for overvældende, fordi det sker så tit.