Michael Tajo

Michael Tajo

Sælger 644

Går der tre dage, tror de, jeg er død

At sælge Hus Forbi er at kunne leve et liv med frihed, fortæller Tajo. En frihed, han har søgt gennem hele sit liv, og som af og til gør ham rastløs. Men der kommer alligevel et ansvar og nogle forventninger fra de kunder, som han har på sit faste sælgersted. De regner med ham.

Michael Tajo har været rastløs af natur det meste af sit liv. Om det er det, der har ført ham til periodevis hjemløshed, er han ikke sikker på. Men han har boet op til 75-100 forskellige steder, og siden 2010 har han boet rundt omkring og lånt sofaer hos venner og bekendte.

 

Men Tajos mentalitet er, at koster det 1.500 kroner for en sofa, er det federe at rende rundt på gaden.

I dag er han skrevet op til sin egen lejlighed gennem Hjemløseenheden, for han er begyndt at blive desperat. Hans behov for ro og alenetid kæmper en modstridende kamp med den tilbagevendende rastløshed.

For elsker man at være alene, er det hårdt at være på gaden. Han forsøger at finde små rolige lommer i byens gadeliv, for eksempel sætter han sig ind i et S-tog og kører formålsløst rundt.

Rastløsheden bliver også brugt til at skabe musik og skrive, for eksempel til Hus Forbi, hvor han uden filter har delt indtryk og anekdoter fra sit liv blandt de andre skæve eksistenser.

Selv beskriver han sig som en eremit – et alenemenneske, der på dårlige dage går over på den anden side af gaden, blot for at undgå at tale med mennesker. Af samme grund kan han ikke have et arbejde. I hvert fald ikke et traditionelt et af slagsen.

Hvorfor sælger du Hus Forbi?

– For at tjene penge. Nogle gør det for social kontakt og for at stå op om morgenen, men det har jeg ikke altid behov for. Men der er forskel på at samle flasker og sælge aviser for at få råd til smøger, alkohol og mad.
Det er federe at have nogle penge på sit taletidskort, som du ikke har nasset dig til. Det har jeg gjort i skide mange år.

Og så synes jeg også, det er skidesjovt at møde mennesker. Men det bedste ved det er friheden. Jeg kan selv bestemme, hvornår jeg kan ryge, mens jeg er på arbejde. Det er sjovt at tjene penge på den måde. Jeg møder en masse mennesker.

Hvor sælger du henne?

– Jeg står ved Netto på Islev station, og har jeg ikke været der i tre dage, tror de jeg er død. Jeg kender hele personalet, og nogle gange kommer de og bommer smøger af mig. Det er det bedste sælgersted for mig.

Hvordan er mødet mellem dig og dem, du sælger til?

– Det er positivt. Jeg får både kram og drikkepenge af dem. Der er lige så mange forskellige måder at sælge på, som der er sælgere. Der er forskellige energier i forskellige bydele. Men jeg har fundet et sted, der passer til mig. Det er sådan middelklasse, men ikke hellerupsnobber. Og har jeg været andre steder i byen, så får jeg en sød skideballe.

Hvad er dit bedste Hus Forbi minde?

– En af de sjoveste ting, jeg har oplevet, var, da der sad en roma og solgte bladet Illegal. Jeg synes, hun havde en lækker udstråling, så jeg gav hende fire en halv. Så gav hun mig en flaske rom, der ikke var åbnet endnu.

Hvad er det for en opgave, Hus Forbi har?

– Vi får et fællesskab. Vi er skidegode til at hjælpe hinanden. Det er et broderskab. Vi står sammen, giver bajere og smøger. Vi er skidegode til at dele, og skylder hinanden aviser.

Samtidig kan man tjene penge og udbrede kendskabet til hjemløshed. Vi har en halv million læsere og løfter en vigtig opgave.