arrow-left-primary Tilbage

Ingen skal dø af kulde på gaden i Danmark

Af Simon Nielsen, formand i Hus Forbi

Det er ikke en teoretisk trussel – folk dør rent faktisk på gaden, og kan få nogle vilde frostskader.

For otte år siden døde min gode ven Jakob af kulde inde på Strøget i København, så jeg har oplevet der på allernærmeste hold. Og otte mennesker døde nogle år før det, da der var en længere periode med strenge frostgrader i lang tid.

Det må ikke ske igen. Vi er et rigt samfund – det er en skandale, at hjemløse og udsatte kan risikere at dø af kulde på gaden.

Vi ved, at herbergerne og varmestuerne derude bøjer reglerne og lukker flere ind, end de egentlig må. Der er også steder, hvor de lige nu lukker migranter ind, selv om de egentlig ikke må.

Men det kan ikke være rigtigt, at civilsamfundet og socialarbejderne bliver tvunget ud i at overtræde regler og love for at redde liv.

Under corona fik Hus Forbi folk indenfor på hostels, og det kostede os mange penge. Vi kan ikke som hjemløseorganisationer stå alene med ansvaret for at få folk i sikkerhed, hver eneste gang der er storm, kulde eller pandemi – der skal oprettes et centralt nødberedskab.

Når der er hård frost eller stormvejr, træder beredskab i kraft, når det kommer til trafik, infrastruktur og en række andre af samfundets kerneopgaver. Men at holde folk i live og i sikkerhed, er også en kerneopgave. Der burde være et nødberedskab for udsatte og hjemløse, så vi ikke hver eneste gang står og skal strikke håndholdte løsninger sammen for at redde liv.

Køb adgang til e-avisen via din lokale sælger.

close-w
Luk