Kvinder i udsatte miljøer er på nogle punkter mere presset end de mænd, de opholder sig tæt op ad. Derfor er der brug for åndehuller, hvor de kan få hjælp og afsondring. Hus Forbi beskriver fire af de steder i en serie. Vi starter på et krisecenter med fokus på kvinder med stofbrug og sexsalg i Roskilde.
af Birgitte Ellemann Höegh
foto: Helga Theilgaard
– Mange af vores kvinder siger, at de hellere vil sælge sex end at gå ud og rulle en person. Blandt andet fordi de ikke har så mange fysiske kræfter som mændene i miljøet. Og risikoen for at det eskalerer, er større hos kvinderne, siger Sølva Andersen, der er forstander på Hanne Mariehjemmet i Roskilde.
En fortvivlende konstatering, fordi kvinder i udsatte gademiljøer fortæller, at de i reglen først sælger sex, når de er trængt helt op i en krog. Det er alt for skamfuldt, ubehageligt og sætter varige spor i sind og krop, ved de godt.
– Men når først de er i gang med stofferne, bliver de mindre ansvarsbevidste med, hvad de byder sig selv, tilføjer Sølva Andersen.
Vi er på et specialiseret krisecenter, hvor kvinder med stofbrug, kriminalitet og sexsalg har mulighed for at komme ind og opleve et helle fra den vold og de trusler, der har slået dem omkuld i deres hverdag. Så intenst, at de nu er på en sikret afdeling, hvor dørene bliver låst over natten. Her er overvågningskameraer – og indimellem kan man på kameraerne se, at nogle personer er henne og sælge stoffer til kvinderne ved vinduerne. Det sker sjældent, men når proppen først er af, bliver stofferne delt generøst rundt på alle værelser.
Mestendels opleves krisecenteret som et åndehul. Her kan kvinderne få ro, omsorg, psykologhjælp, konkret værktøj og recovery-behandling til forhåbentligt på et tidspunkt at have ressourcer til at begynde et nyt liv, som vil presse dem mindre.
– Der kan gå flere ophold, inden de vil tale om sexsalg, og vi venter, til de selv kommer med det, siger Sølva Andersen.
For kvinderne kommer ofte igen. Livsforandrende adfærd lykkes sjældent i ét hug. Til gengæld oplever krisecenteret, at nogle af husets kvinder rent faktisk kommer helskinnede ud på den anden side. To kvinder, som det senest virkede helt håbløst for, er nu i arbejde og kigger forbi og drikker en kop kaffe indimellem. Og det er win-win: Kvinderne holder sig på sporet, og beboerne i huset møder rollemodeller.
Hanne Mariehjemmet ligger i en ejendom, der tidligere har huset en frikirke. Det bærer den præg af. Parcelhusmodellen med en høj tagryg, der giver mulighed for kirkelige hvælvinger indendørs. På husets hvide vægge er et mylder af citater tænkt til at opmuntre til forandring: ‘If you can dream it, you can do it’, står der i køkkenet, mens kvinderne lige inden for døren bliver mødt af Marylin Monroes ’A smile is the best makeup a girl can wear’.
– Jeg har det stramt med plakater. Det bringer uro – derfor citater, siger Sølva Andersen.
Lønningsdag
Her ved ti-tiden om formiddagen er der rungende tomt på fællesarealerne. Det er ’lønningsdag’ – det vil sige den sidste dag i måneden, hvor overførselsindkomsten kommer ind på deres kontoer – og dén dag sidder i kvinderne. De skal ud at shoppe. Tidligere var det nogle mere ’heftige sager’, de var på jagt efter. Nu skal de ned i Roskilde og forsøde tilværelsen med lidt tøj og et cafébesøg.
I stueetagen ligger de otte værelser dør om dør, hvor kvinderne opholder sig en del, hvis ikke de er nede i rygeren, som ligger på en trappeafsats i underetagen. Her er flettede firkantede havemøbler, fleece-plaider og potteplanter på hvert trappetrin. Her inhalerer kvinderne deres tobak og ventilerer noget af det, de har været i – eller stadig er i.
– Vi kalder os Hanne Marie-søstre, fortæller en kvinde, som har flyttet sig fysisk langt væk fra sin hjemmeadresse for at komme på afstand af det, der presser hende. Hun ønsker ikke, at vi bringer hendes historie, men fortæller, at hun registrerer, at mange af hendes ’søstre’ tager nogle store spring i den rigtige retning for hver gang, de er her.
Det er en anden ryger enig i og endda så begejstret for Hanne Mariehjemmet, at hun har tatoveret to af personalets navne på sit skinneben. Hun løfter buksebenet op og viser de to navne, der krydser ind over hinanden, så de deler et bogstav i midten som i sød-tøs-metoden fra de gamle poesibøger. Hun ønsker heller ikke at få sin historie frem.
Rafa
Det vil Rafa med de somaliske rødder gerne. En lille spirrevip, der kommer glidende hen over gulvet på en kontorstol på værelsesgangen og er i et kvidrende humør. Til at begynde med.
Hun er i begyndelsen af 30’erne, har været i huset i små to år og folder hjemmevant sine ben i skinny jeans op under sig i lænestolen og begynder at fortælle.
– Jeg misbruger og har haft et hårdt liv, siden jeg var 18 år – hash, kokain og alkohol. Når jeg fester, kan det vare fire døgn, og så glemmer jeg min insulin (Rafa har sukkersyge, red.) og vågner op på hospitalet og tænker: ’Hvad sker der med mig?’, fortæller hun og retter på et storblomstret tørklæde, hun har om håret.
Rafa blev i 2016 smidt ud af sin lejlighed, fordi hun ’festede for meget’. Siden har hun sofasurfet eller boet på herberger og natvarmestuer.
– Jeg har klaret mig med tyveri og giver det til ham, der har coke. Dyrt tøj, dyre parfumer. Én gang har jeg været tæt på at sælge sex. Men min sjæl på højre side af skulderen sagde til mig, at jeg ikke skulle gøre det, siger hun og ser til højre.
– Jeg har rendt rundt med drengene for at få beskyttelse i alle de år. Det er hårdt at snakke om, siger hun, puster ud og tager et stykke køkkenrulle til tårerne.
– Hanne Marie må hjælpe mig. Jeg vil gerne slutte med det hårde liv. Jeg har ikke fået omsorg i min barndom. Når jeg tænker over det, tager jeg stoffer og drikker. Men jeg synes, det går godt, faktisk. Nogle gange hører jeg mørke stemmer: ’Nu er det tid til, at du skal døøøø’, siger hun med en dramatisk stemme.
– Sådan lyder den. Det er helt nyt og på grund af stofferne, der kommer ud gennem kroppen. Men ham psykologen, han var meget god.
Rafa fortæller, at hun skal ud at shoppe med en af sine veninder fra huset og får liv i sine øjne igen.
– Min kontaktperson har en hund, jeg nogle gange tager med. Den gør, at jeg ikke stikker af. Så glemmer jeg det (stoftrangen, red.). Den er min kammerat, og jeg kalder dens ejer for min far, siger hun og ler. Nok fordi hun ved, at det er lidt for meget kærlighed at overøse en kontaktperson med.
– Jeg ville ønske, jeg kunne bo her for evigt, slutter hun med at sige – og griner igen.
Kontaktpersonen er en mand – ligesom Hanne Mariehjemmets psykolog og to af de ansatte i huset. Som på mange andre opholdssteder henvendt specifikt til kvinder er de bevidste om værdien af at ansætte mandlige medarbejdere for at kunne genopbygge kvindernes tillid til, at mænd kan være meget anderledes end dem, de er presset af på gaden.
Natasja
Bag en åben dør ligger Natasja på sin seng og ser ’MILF of Norway’ på sin computer.
I en skraldebøtte er en ophobning af vitamindrikke, som hun drikker for at tabe sig. Natasja er tydeligvis forfængelig, ligesom mange af de andre kvinder i huset. Og når de er her, har de tid til personlig pleje. Håret er nyvasket og løst, hun har mørk øjenskygge og guldsandaler på og trækker gentagende trøjen ned over sine hænder og sit maveskind, mens vi taler sammen. Hun har været her i fire måneder, og efter hun har siddet i fængsel i flere omgange ad et halvt års varighed for voldsrelaterede sager, som hun ikke mener, hun er skyldig i. Da hun senest blev løsladt, havde hun mistet sin lejlighed.
– Jeg har været her for ti år siden, hvor jeg også havde problemer med misbrug og kærestevold – mod mig. Jeg ved ikke, hvorfor jeg fik chancen den her gang, for det er et stykke tid siden, jeg har været sammen med min ekskæreste.
Til gengæld ved Natasja, at hun ikke skal løbe ind i ham på gaden.
– Han udnytter mig rigtig meget. Vi har taget stoffer sammen og stjålet sammen, siden jeg var 18, og så fik vi børn. Han ser ikke børnene, men det gør jeg. Vi har tre. De er i pleje. Det er noget med, at det er bedst at se sin mor en gang imellem – i stedet for slet ikke.
– De har det rigtig godt der, hvor de er, fortæller Natasja – og hun selv faktisk også her.
– Jeg kan gå lange ture, og jeg kan holde af mig selv rigtig meget. Hvis jeg har ondt i ryggen, er der fysioterapi, og jeg går til yoga.
Hver aften laver kvinderne mad sammen to og to – og om morgenen har de huslige pligter. Ellers holder Natasja sig for sig selv. Når hun fortæller sin historie, er fokus en hel del på politiet, som hun beskriver som dem, der har presset hende mest på gaden.
– Når jeg har ringet til dem og sagt, at han (hendes eksmand, red.) har slået mig, siger de: ’… men du har vel selv lukket ham ind!’. Jeg har stjålet meget, jeg er ikke fin i kanterne, så de kan sagtens finde noget på mig. Men de behandler mig bare meget anderledes end min ekskæreste, forklarer hun.
– De fanger mig simpelthen og putter mig i fængsel eller i detentionen, fordi vi har skændtes, været oppe at slås, smadret vinduer og smidt alle mulige ting ud fra altanen. Vi har også haft gang i knive, hvor vi har truet hinanden.
I lange perioder har Natasja været på jagt efter nogle nervepiller, hun kan købe på ’Det store apotek’, som man kalder gadesalget af medicinske præparater, inde bag Københavns Hovedbanegård.
– De giver mig fred og ro. Jeg synes, jeg har mange indre problemer. Det har jeg altid haft.
Tidligere har hun skullet skaffe godt 200 kroner om dagen til heroin.
– Jeg stjal slik, som jeg solgte i kioskerne. Da jeg sluttede med min kæreste, begyndte jeg at tjene penge på sex i en kort periode. Der er mange, der stadig stopper mig, fordi de kan kende mig, og så er det svært at sige nej, fordi det er mange penge. Jeg syntes ikke, det var så sjovt, så det er ikke noget, jeg savner. Nu har jeg fået et tilbud fra herbergscenter Sundholm, men der er en masse vold og stoffer derude, så det vil jeg ikke. Vi har klaget over det og vil gerne søge et bedre sted, slutter hun med at fortælle og smutter ud ad døren.
Nanna
Og så er der Nanna – en lille mild kvinde med håret sat op i et fint guldspænde, en spinkel ring i næsen og nogle øreringe, der dingler om hendes ansigt. Hun er ankommet 15 dage tidligere. Hendes historie er anderledes end de andre kvinders, fordi hun hverken har været i misbrug eller har solgt sex. Til gengæld havde hun massivt brug for beskyttelse fra sin søn, som har slået og truet hende så voldsomt, at hendes kontaktperson fik overtalt hende til at tage direkte fra mødet i kommunen og ud til Hanne Mariehjemmet.
– Jeg kommer fra en anden kultur, der har alt det dér med ære, så det er ikke første gang, jeg er på et krisecenter.
Nanna, der fik et arabisk navn ved sin fødsel, tog navneforandring til et danskklingende navn som ung, fordi hun følte sig dansk, men det har hendes familie aldrig syntes, var hendes primære identitet.
– Jeg levede for mange år siden i et voldeligt ægteskab. En dag var jeg stærk nok til at bryde ud, og dér brød helvede løs, og jeg fik hele familien på nakken. Jeg er førtidspensionist nu, men jeg har arbejdet som tolk og køkkendame – prøvet lidt af hvert.
Blandt andet at have følt sig presset, alene fordi hun er en kvinde:
– 100 procent på grund af min kultur. Jeg tænker mere dansk, jo, så jeg passer ikke ind i det glansbillede. Dér skal man bukke sig for alle mændene. En kvinde skal ikke finde sig i at blive slået og svinet til psykisk – alle de år fra min far, så fra min eksmand, så var det min bror. Det var jo deres ære, konstant ære, og så blev det ført over til mine to sønner.
Op gennem børnenes opvækst har hun sammen med sine børn været på konstant flugt fra familien. Nu er Nanna alene og på flugt fra sine børn.
– Nu handler det kun om mig. De 14 dage i huset er gået med at græde, få en masse kram og omsorg fra personalet. Og så har jeg talt med en psykolog to gange, og det løsner op for mange ting. Hvis du vidste, hvad min søn har oplevet i barndommen, indtil det gik skævt for ham selv. Han har jo været min beskytter, når storebror kom for at slå mig ihjel. Jeg håber, han får den hjælp, han har behov for. Det kunne jo have endt helt galt, siger Nanna, mens tårerne løber.
– Jeg har tænkt meget over, hvordan det kan blive anderledes for sådan nogle som mig. De dér mænd vil ikke følge med udviklingen. Hvad kan man gøre? Vi lever i 2024. Er det ikke sygt?
Håb om nye ydelser
Kvinderne spiser frokost ved et langbord i underetagen. Det betragtes som husets hjerterum, hvor der bliver lagt puslespil, lavet kreative aktiviteter og røget en lind strøm af cigaretter lige uden for glasdøren. Selvom vi er havnet på en institution med sprit og plastikhandsker, det gråhvide porcelæn, der er umuligt at slå itu, i skabene og et whiteboard med praktiske informationer, kan man godt se, at der bliver arbejdet med institutionsrammen, så det folder sig hjemligt og varmt ud med et stort puslespil i gang på krea-bordet, kurvestole og potteplanter i vinduerne. Huset håber på midler til en større renovering og vil også gerne ende med et par lejligheder til udslusning.
– Her kan vi åbne op for, at kvinderne kan få deres børn på besøg og dermed fastholde deres relationer, samtidig med at det vil give dem en blid overgang til at komme videre i livet, siger Sølva Andersen.
De eksisterende otte værelser er i reglen alle i brug. Det er sjældent, at der står værelser tomme, men hen over sommeren hænder det. Når vejret er godt, trækker gaden og en fest. ’Du ringer bare, når du er klar igen,’ – er en sætning, husets kvinder er blevet sendt ud ad døren med mange gange – og siden har reageret på.
Og det er måske, fordi Hanne Mariehjemmet virkelig er et åndehul. Det eneste, der kræves af kvinderne, er, at de selv er villige til at arbejde hen imod en forandring. Her er ikke faste handlingsplaner og krav fra kommunen, Hanne Mariehjemmet går forsigtigt til værks med forståelse for kvindernes vaklende ståsted. Derfor er et kursus om ’kærlighed, sex og grænser’ også blot et tilbud, de kan læse om på et opslag på væggen og melde sig til, hvis de magter det:
’Her vil du høre om seksuelle motiver og behov, kompleksiteten af seksualiseret vold, hjælp til at styre og fastholde grænser og forskel på tvang og nydelse,’ står der blandt andet.
Kvindernes navne er ændret, og deres historie forenklet for at anonymisere deres identitet.