arrow-left-primary Tilbage
Oplev Celines Historie

Mit liv var en ondspiral

Kæledyr, kælderværelse og kammerater

21-årige Celine har med kæledyr, kælderværelse og kammerater fundet ro efter en svær start på livet. Hun og kælerotterne Ted og Plet er blandt hovedpersonerne i Hus Forbis kalender for 2023, som er i handlen nu
I et kælderværelse i et villahus udenfor Odense møder Hus Forbi tre unge mennesker henslængt i en sofa. To af dem har lige røget en joint og sidder nu og småsnakker, mens Celine præsenterer sin kæreste, sin veninde og sine to rotter Ted og Plet.
Hun har boet her i knap et år og føler sig allerede mere tilpas her, end hun nogensinde har gjort så mange andre steder i landet.
– Jeg er opvokset på Lolland og har siden da boet mange flere forskellige steder. Men de har alle været skraldsteder for mig, fordi jeg aldrig kunne føle mig hjemme. Jeg er glad for, at jeg har fundet et sted, hvor jeg kan bo billigt og sammen med mine kæledyr.

Fordi jeg lider af psykiske sygdomme, så er kæledyr rigtig gode at have omkring mig.

Celines hjem er et kælderværelse på en stille og rolig villavej, som hun deler med en ven. Ude foran er der en grøn have med et træ, hvor der er plads til, at Ted og Plet kan lege.
Derudover har Celine også tre kattekillinger ved navn Trip, Mille og Pablo. Kæledyrene giver hende tryghed og er en stor hjælp, når det kommer til hendes psykiske sygdom. Især at have en god snak med dem gør underværker. Celine tager Ted op i hånden og aer den.
– Fordi jeg lider af psykiske sygdomme, så er kæledyr rigtig gode at have omkring mig. Jeg sidder med mange ting indeni, som jeg ikke altid har lyst til at dele med andre. Med mine kæledyr er det anderledes. Dem kan man jo sige alt til, og de bliver stadig hos mig. Og vigtigst af alt, så dømmer de mig ikke.

Et shot vodka mod forkølelsen

Mange af de ting, som Celine har svært med at forklare andre mennesker, handler om en tumultopvækst. Misbrug og svigt har været så tæt på, at hun ikke kan erindre en tid uden. Men det var samtidig en tid, hvor stoffer og rusmidler spillede så en stor rolle, at hun ikke kan huske så meget.
– Jeg kan ikke huske så meget fra min barndom længere. Jeg har bare fortrængt det meste, fordi den var så hård ved mig. Der har været så meget alkohol og stoffer fra en tidlig start, så jeg har fået en dårlig hukommelse. Da næsten alle folk omkring mig drak og røg, blev det naturligt for mig at gøre det samme. Det blev til en ond spiral, som jeg ikke kunne komme ud af, fortæller hun. Celine husker dog tydeligt en mor, som ikke var der for hende og gav hende alkohol, når hun blev syg.
– Når jeg var forkølet eller havde feber som barn, så stak min mor et shot vodka ind i min mund lige for at cleare næsen. Jeg snakker ikke med hende længere.
Selvom Celine blot er 21 år, føler hun sig gammel og uegnet til arbejdsmarkedet. Da hun var ni, flyttede hun fra sin mor og endte med at blive, hvad hun selv kalder for et ’institutionsbarn’, der blev kastet rundt i systemet og aldrig fik fodfæste. Hun husker en tid, hvor hun stjal cigaretter fra sin plejemor og mødtes med de smarte børn fra skolen, som røg hash.

Derefter begyndte hun at ryge begge dele.
– Efter at jeg flyttede rundt omkring, så gik det ned ad bakke for mig. Jeg var så træt af at blive smidt rundt i systemet, at jeg i dag føler mig gammel i forhold til, hvad jeg har oplevet. Celine lægger Ted og Plet tilbage i buret og lukker forsigtigt låget. Hendes kæreste og venindes samtale bliver mere energisk og intens i baggrunden, hvor det pludselig bliver svært at høre, hvad Celine siger. Et alvorligt udtryk rammer hendes ansigt.
– Efter at jeg begyndte at ryge, ændrede mit liv sig drastisk. Den onde spiral startede for alvor og blev ved med at køre rundt og rundt. Jeg tror aldrig, at jeg vil føle mig klar til et normalt arbejde.

Jeg sidder med mange ting indeni, som jeg ikke altid har lyst til at dele med andre.

Fristed på Fyn

Efter den hårde start på livet flyttede Celine til Fyn. Her har hun mødt mange forskellige unge mennesker, blandt andet sin kæreste og sin bedste ven, som har oplevet mange af de samme ting, som Celine selv.
– Heldigvis har jeg det bedre i dag. Jeg har gode venner og en kæreste, som tager sig af mig. Vi er meget sammen og støtter hinanden i hårde tider, og ellers hygger vi og har det
sjovt sammen. Jeg vil gerne forsætte med at prøve at stable mit liv sammen til noget godt.
Celine kigger først ned på sine kattekillinger, som er i gang med en lille tagfat, hvorefter hun drejer blikket hen mod veninden, der sidder skråt over for hende og smiler.
– Hende der, som sidder derovre: Hun betyder alt for mig. Vi har været igennem mange af de samme ting, og vi ved, hvordan hinanden har det. Især når det er en skidt dag.
Veninden smiler rødmende, men anerkendende tilbage til Celine, og hun forsætter.
– Vi har et minifristed her i Odense, hvor vi mødes sammen med andre og ryger lidt hash. Det er også der, vi tre kender hinanden fra. Det har hjulpet mig med at være stoffri i et år. Hus Forbi har også hjulpet mig, fordi jeg kommer ud og laver noget og møder forskellige mennesker.

Drømme om førtidspension

Udover de psykiske problemer døjer Celine med en medfødt hoftefejl, som gør, at hun ofte er immobil og ligger derhjemme med smerter. Hoften skal snart opereres, men hun håber på en førtidspension og en forståelse fra sundhedssystemet af, at det er umuligt for hende at komme ud på arbejdsmarkedet.
– Jeg håber, at jeg kan få min førtidspension snart, men det er ikke sikkert med det system, vi har. Min medfødte hoftefejl er åbenbart ikke nok. Man skal være halvdød, før de begynder at overveje at hjælpe en.
Celine fortæller, at Hus Forbi været en stor hjælp både økonomisk og socialt.
– Når jeg var helt nede i kulkælderen, kunne jeg ofte sidde derhjemme med en joint eller sprutflaske. Nu har jeg mere lyst til at tage ud og snakke med folk og sælge min avis. Det gør mig meget mindre depressiv. Hun læser også avisen og nyder fællesskabet i Hus Forbi.
– Jeg har én avis tilbage fra denne måned, som jeg ikke ønsker at sælge. Jeg synes bare, den er så fed, fordi den handler om pride. Jeg er selv panseksuel, så jeg synes bare, det befriende at se mænd, der går i kjoler. Det er spændende læsning for mig, fordi det relaterer til mig.
Vi bliver afbrudt af Celines søvndrukne sambo, som pludselig dukker op i dørindgangen iført blot underbukser Han kigger forvirret rundt i lokalet og siger, mens han klør sin
mave:
– Hold da op. Sikke mange mennesker, der er her. Der bliver grint højlydt ad kommentaren, og Celine minder ham om, at hun havde sagt, at Hus Forbi ville komme forbi til interview. Samboen smiler fjoget og trisser hen til toilettet, hvor han lader sit vand med åben dør. Celine får samlet koncentrationen igen og går op og åbner sit vindue ud til haven. Hun sukker længselsfuldt:
– Jeg drømmer om at få mit eget hus. Bare et rækkehus, hvor jeg kan have mine katte og rotter med. Det må meget gerne være et lille hus. Jeg har noget med små huse, de er så hyggelige. Gerne også med en have, hvor jeg kan nusse rundt med ting.

SÅdan hjalp hus forbi mig

Hus Forbi giver mening til mit liv…

Når jeg var helt nede i kulkælderen, kunne jeg ofte sidde derhjemme med en joint eller sprutflaske. Nu har jeg mere lyst til at tage ud og snakke med folk og sælge min avis.

Tincidunt euismod ornare tristique elit

In odio faucibus vel sit. Facilisi purus cursus faucibus cursus ullamcorper. In integer aliquet metus non quisque morbi sem justo. Dignissim sollicitudin orci viverra lacus nec vitae sed quis. Gravida at id amet tortor aenean. Fermentum dignissim pellentesque arcu pellentesque condimentum arcu cursus. Iaculis aliquet aliquam proin sit dignissim. At sit suspendisse vitae id a orci morbi vehicula aliquam. Malesuada elementum mollis turpis risus. In vel id nibh turpis nisi. Turpis sed semper quam egestas nec at nisi diam est. Fermentum non orci in viverra aenean massa. Aliquet magna quis at mauris semper tempor malesuada. Massa erat ac augue dolor senectus non nisl felis. Odio enim mauris diam suspendisse mattis arcu faucibus id. Dolor amet cursus amet et etiam purus tristique volutpat ligula. Dictum hendrerit adipiscing hac enim. Imperdiet dui et nullam id quis massa ornare neque. Tincidunt euismod ornare tristique elit netus congue amet sollicitudin a. Mauris pellentesque diam leo elementum imperdiet volutpat congue. Dictum porttitor cras risus bibendum pretium bibendum nulla turpis feugiat.

Overskrift 3

At porttitor aliquet placerat feugiat tellus. Libero rhoncus sagittis a egestas tortor aliquam laoreet lorem turpis. Dignissim suspendisse ac mauris diam aliquam laoreet. Nisl amet enim ultrices ullamcorper risus commodo nibh et penatibus. Felis sit fames cursus fermentum in nulla netus. Molestie in vitae diam fringilla rhoncus viverra pellentesque. Pretium viverra eget vivamus amet varius nisi ut. Ipsum viverra quam lectus mollis velit pellentesque consectetur id quis.

close-w
Luk