arrow-left-primary Tilbage
Oplev Hon’s Historie

Pirater røvede og voldtog

I 1970’erne kom bådflygtningene fra Vietnam. Hon er en af dem

Jeg er stadig traumatiseret af de oplevelser, jeg har haft. Især fra flugten, hvor der skete mange ting, og jeg frygtede for mit liv,
mens vi var på båden.

I dag forbindes begrebet bådflygtninge med folk, der flygter fra Afrika over Middelhavet. Der drukner i gennemsnit fem mennesker hver dag i forsøget på at komme til Europa. Men for godt 40 år siden kom bådflygtningene fra Vietnam.
Da de amerikanske tropper trak sig ud af Sydvietnam i 1975, begyndte en voldsom strøm af flygtninge. Den toppede i 1979, da 400.000 flygtede fra landet. Danmark modtog 7.000, og en af dem var en 15-årig dreng ved navn Hon Van Tran. I dag er han Hus Forbi-sælger i Aarhus.
– Vi sejlede ud med en lille båd og blev samlet op af en større. Men det var stadig bare en lille fiskeskipper, som havde næsten 100 mand ombord. Vi blev angrebet af pirater to gange. De voldtog og stjal alt, hvad vi havde. Jeg var bange for mit liv, for jeg havde ikke noget, de kunne stjæle, og de var meget brutale. Jeg blev næsten skudt, fordi de ville have penge, fortæller Hon.
Piraterne ødelagde også maskinen, så fiskekutteren ikke kunne sejle videre, og de mange flygtninge endte med at ligge længe på havet, før de blev samlet op. Der var hverken nok mad eller vand. I flere tilfælde oplevede bådflygtninge også at blive snydt og udnyttet af skibskaptajner.
– Jeg er stadig traumatiseret af de oplevelser, jeg har haft. Især fra flugten, hvor der skete mange ting, og jeg frygtede for mit liv, mens vi var på båden.
Hon kender til, hvordan det er at få sin opvækst sprængt i stykker af krig, og han ved, hvordan det er at leve i usikkerhed og ikke vide, om der overhovedet er en fremtid.
– Nu er ukrainerne flygtninge, så selvfølgelig støtter jeg op om at hjælpe dem, siger han.

Splittet familie

Mange rejsende er stødt på Hon, når han står og sælger Hus Forbi i Bane- gårdshallen i Aarhus. Her er han kendt som en af de mest høflige Hus Forbi-sælgere. Når han tager en cigaret, byder han også en til dem, han er sammen med. Når nogen følges med ham og skal gennem en dør, åbner han døren for den anden.
Han er født i Sydvietnam på en stor gård, som blev brændt ned under krigen.
Familien flygtede og blev splittet. Hon kom alene afsted i en båd, mens hans bror var taget i forvejen på en anden båd, hvor flygtningene blev samlet op af et dansk skib.
Hon kom i første omgang videre til en kæmpe lejr, hvor 20.000 flygtninge var stuvet sammen på en lille ø. Det lykkedes ham at komme videre til Malaysia, hvor han kom på et fly til København. Da han landede i Kastrup i slutningen af 1980, kunne han tage direkte til Aarhus, hvor broren havde fået en lejlighed i Grøfthøjparken.
– Det var et helt andet land end noget, jeg havde set før. Det var i december, og der var meget sne.
Hon etablerede sig i Aarhus. Han blev gift og stiftede familie med en kvinde, som også kom fra Vietnam. Men livet blev svært for ham. Han blev stofbruger, hjemløs og kom på forsorgshjem.
Da han begyndte at sælge Hus Forbi, fik han mere styr på tingene.
– Hus Forbi har hjulpet mig. Det, at jeg har fået noget arbejde at stå op til, har hjulpet mig ud af misbruget. På et tidspunkt var jeg ligeglad med det hele. Jeg spiste ingenting og brugte alle mine penge på stoffer, siger Hon.
Nu klarer han sig med metadon. Han har også fået en lejlighed og ser stadig både sin ekskone og deres fælles børn.
– Og jeg har også fået to børnebørn. Jeg er blevet farfar til to små børn, fortæller han stolt.

Hus Forbi har hjulpet mig. Det, at jeg har fået noget arbejde at stå op til, har hjulpet mig ud af misbruget. På et tidspunkt var jeg ligeglad med det hele.

close-w
Luk