Værd at vide

Stofbrugere

RUNDT OM STOFBRUGERE

Hvornår er man afhængig?

Man er afhængig, når:

  • Man bruger større og større mængder for at få den samme virkning
  • Man får det fysisk og psykisk dårligt, når man ikke får stoffet
  • Man længes så meget efter stoffet, at det er svært at tænke på andet
  • Det er vigtigere for én at bruge stoffet, end det er at tage hensyn til andre og de ting, man skal gøre
  • Man har svært ved at styre, nedsætte og holde op med sit brug af stoffet
  • Man bliver ved med at bruge stoffet, selv om man har indset, at det er skadeligt for én

 

Hvor mange hjemløse afhængige?

64 procent af hjemløse er afhængige af rusmidler. 36 procent af de hjemløse er alkoholafhængige, 36 procent af hash og 26 procent af narkotika.

Unge og stoffer

Langt fra alle unge prøver at tage stoffer. 32 procent af danske unge mellem under 25 år har prøvet at ryge hash, og 5 procent har et aktuelt forbrug af hash.  11 procent har prøvet et andet illegalt stof end hash. Af dem der har et såkaldt aktuelt forbrug, er der markant flere unge mænd end kvinder.

De fleste, der prøver stoffer, gør det kun enkelte gange. 68 procent af unge under 25 år har aldrig prøvet hash, 88 procent har aldrig prøvet et illegalt stof.

 

Hvor mange er højrisikobruger?

Sundhedsstyrelsen skønner, at der i Danmark er cirka 20.000 højrisikobrugere af opioider som heroin, morfin, opium og kodein. Med ’højrisikobrugere’ menes mennesker med et vedvarende forbrug af stoffer, som har medført fysiske, psykiske og/eller sociale skader. Hvis man tilføjer andre hårde stoffer som kokain og amfetamin, men ikke hash, vurderes antallet af højrisikobrugere at være 52.000.

Hertil kommer, at antallet af højrisikobrugere af hash skønnes at være cirka 32.600 personer i aldersgruppen 16-64 år. Det defineres som brug i 20 dage eller derover i løbet af den seneste måned.

 

Psykisk sygdom og stofafhængighed

’Dobbeltdiagnose’ kalder man det, når en person både er psykisk syg og har et alkohol- eller stofafhængighed. Afgrænsningerne af både afhængighed og sindslidelse kan være svær for behandlingssystemet at foretage, og det betyder, at mennesker med dobbeltdiagnoser har svært ved at få hjælp. De instanser, der har med psykisk sygdom at gøre, tolererer ofte ikke at personen også er afhængighed, og de, der hjælper afhængige, kan ikke håndtere psykisk sygdom.

I 2019 skønnede Sundhedsstyrelsen, at 44.200 personer i Danmark har en dobbeltdiagnose. Men det tal rummer kun de mennesker, som er kendt af systemet, og det reelle tal er formentlig højere. Over 43 procent af de hjemløse har både psykisk sygdom og en eller afhængigheder og risikerer derfor at falde mellem to stole i støtte- og behandlingssystemet.

 

Kilder:
Sundhedsstyrelsen – Narkotikasituationen i Danmark 2024 – Delrapport , Link
https://www.ambulantmisbrugsbehandling.dk/skadeligt-forbrug/?utm.com https://www.sst.dk/da/SST/Borger/En-sund-hverdag/Stoffer/Generelt-om-stoffer?utm.com
https://www.ft.dk/samling/20211/almdel/suu/spm/577/svar/1875684/2562028/index.htm?utm.com
Hjemløshed i Danmark, VIVE, 2024 Link

 

Knap 282.000 danskere kan betegnes som socialt udsatte i større eller mindre grad

close-w
Luk