
KRIMINALITET
Mange indsatte løslades til gaden
8 procent af de indsatte i danske fængsler og arresthuse løslades til gaden, viser VIVE’s hjemløsetælling fra 2024. Dermed løslades de også til potentiel ny kriminalitet. Inden for to år begår 31% af alle løsladte en ny forbrydelse.
Når man ikke har noget at bo i, har man ingen folkeregisteradresse. Og uden folkeregisteradresse, kan man ikke få sociale ydelser.
Når det drejer sig om en prøveløsladelse, er der til gengæld krav om, at den indsatte har et sted at bo. Men det er ikke unormalt at opgive en proforma adresse, så den løsladte får muligheden for at komme ud igen. Samtidig er de sikret en social ydelse.
I forbindelse med den første hjemløsestrategi (2009) indførte man ”en køreplan for god løsladelse.” Som stadig refereres til og bruges. Denne indeholder blandt andet en trin-for trin-plan for samarbejdet mellem fængsel, kommune og Kriminalforsorgen. Målet er at tage hånd om løsladelsen allerede ved indsættelsen i fængslet, og at ingen giver slip, før næste led har fat. Det fungerer bare ikke altid i praksis. Mange udskrives derfor til uvis bolig- og helbredssituation.
Kilder:
Hjemløshed i Danmark, VIVE, 2024 Link
Uændret tilbagefald til kriminalitet, Nyt fra Danmarks Statistik, 7. november 2024 Nr. 318 Link
Køreplan for god løsladelse Servicestyrelsen (u. år). Link
Martin kom hertil fra Polen
Også under den kolde krig kom der flygtninge til Danmark. Martin Boroch kom hertil fra Polen, fordi han var god til Judo.
